Kюфтенца от тиквички
Продукти:
3 тиквички със среден размер
2 пакетчета скирела (или моцарела)
1 яйце
2 с.л. скир (или кисело мляко)
4-5 с.л. пълнозърнесто брашно от спелта
1/2 ч.л. сода бикарбонат
2 скилидки чесън
1 глава лук
Няколко стръка магданоз
Сол и пипер на вкус
За соса:
Скир
Кремообразна извара
Чесън на вкус
Сол на вкус
По желание може да добавите копър
Приготвяне:
Обелете и настържете тиквичките на едро ренде. Запазете дръжките, за да ви е по-удобно.
Посолете и ги оставете поне половин час, за да се отдели водата. В гевгир или тензух отцедете тиквичките и ги прехвърлете в голяма купа.
Добавете блендираната скирела, магданоза и останалите нарязани на ситно лук и чесън. Смесете добре.
В друга купичка смесете скира със содата и малко след това прибвавете яйцето.
Добавете сместа към тази с тиквичките и отново рабъркайте, а накрая прибавете и брашното.
От получената накрая хомогенна смес оформете кюфтенца с желания от вас размер и наредете върху леко намазнена хартия за печене.
Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист загар.
Обърнете ги по време на печене поне веднъж, за да се изпекат добре и отдолу.
« назад