0 Кекс с праскови и орехи | ecosem.bg

Кекс с праскови и орехи

Кекс с праскови и орехиКекс с праскови и орехи Кекс с праскови и орехи Кекс с праскови и орехи

Продукти 
 

За тестото:

150 г (1/2 ч.ч.) кисело мляко на стайна температура  

2 бр яйца 

100 г (1/2 ч.ч.) кафява захар 

200 г (1 1/4 ч.ч.) бяло брашно Екосем

120 г (1/2 ч.ч.) олио 

5 г (1/2) бакпулвер  

2 г (на върха на ч.л.) сода 

2 бр ванилия

1/2 ч.л. канела 

50 г орехи (наситнени)

 

 

За прасковите:

2 броя големи праскови 

30 г масло 

30 г кафява захар 

1 с.л. ликьор плодов или ром
 

 

Приготвяне

Прасковите

Маслото се разтопява в тиган и се нареждат прасковите, измити и нарязани на филийки.

Прасковите се сотират, поръсват се със захарта, когато са омекнали.

Щом захарта се разтопи, прасковите се поливат с ликьора, след минута-две се отстраняват от котлона и се охлаждат. 

Хартия за печене се поставя на дъното на форма с диаметър 25 см и се намазва със студено масло.

Охладените праскови се отцеждат внимателно с вилица и се подреждат в тавата върху хартията за печене плътно една до друга.

В случай, че остане захарен сироп от прасковите, с него се намазва готовия изпечен кекс, когато е обърнат.


Тестото

Яйцата и захарта се разбиват до пухкава пяна. На малки струйки се прибавя олиото.

След това киселото мляко, в което е добавена содата.

Добавят се брашното и бакпулвера, а накрая и наситнените орехи.

Сместта се изсипва върху прасковите. 

Кексът се пече в предварително загрята фурна на 180°С, готовността се проверява по метода на сухата клечка. 

Готовият кекс се обръща внимателно върху подходящ съд и ако има останал сироп от прасковите, се намазва със сиропа.

Консумира се охладен.  

« назад