Кюстендилските милинки на дядо Стоѝне
Продукти:1 кг бяло брашно Eкосем
250-300 гр краве сирене
30 гр прясна мая за хляб
60 гр краве масло
50 мл олио
2 яйца
Приготвяне:
В около 800 милилитра хладка вода разтворете маята.
Добавете яйцата и замесете обикновено тесто, като сложите и щипка сол.
Оставете да втаса около час - час и половина (зависи от топлината в помещението).
С олио подмажете дъното и стените на тава със средна големина (диаметър около 37 сантиметра).
С олиото намаслете ръцете си късайте топчета от тестото. Топчетата трябва да са с големината на орех.
Назтеглете на шнурчета и сплескайте. Поръсете с натрошено сирене и загърнете шнурчето, така че да се скрие сиренето.
Оплетете плитка от всеки три шнурчета. Накрая сгънете плитката, така че двата края да са отдолу.
Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене.
От цялото тесто се получават около 30 милинки.
Разтопете кравето масло и намажете милинките отгоре обилно.
Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути.
Проверете за готовност с клечка за зъби или дървен шиш.
След като се изпекат ги извадете и напръскайте с вода. Покрийте ги с хавлиена кърпа докато изстинат.
Приятен апетит!
« назад