Фокача с билки
Продукти:
110 грама активен квас
390 милилитра изворна вода
350 грама бяло брашно Ecosem
200 грама брашно от лимец Ecosem
10 грама сол
20 грама зехтин екстра върджин
за отгоре:
20 грама краве масло
различни стръкове подправки - босилек, копър, магданоз, листа от репички
Приготвяне:
Сложете кваса и водата в купа и смесете двете съставки заедно, докато квасът се разпредели равномерно. Добавете двата вида брашна (бяло брашно и брашно от лимец) и солта. Замесете меко тесто.
Аз използвах планетарен миксер, който оставих да меси около десет минути на средна степен (около 7).
След това прехвърлете тестото в голяма купа, намазана с масло и оставете така без да покривате купата.
През 30 минути прегъвайте тестото с пръсти. Повторете тази процедура 4 - 5 пъти за около два часа. След това прехвърлете тестото в тавичка с размери 30х40 сантиметра и разпределете равномерно. Покрийте със стреч фолио и поставете тавичката в хладилник за 22 часа.
След като времето мине, извадете тавичката от хладилника.
Оставете тавата с тестото на стайна температура, за да се климатизира за 1.5 - 2 часа.
Намачкайте тестото с намазнени пръсти, така че да се образуват дупки, но внимавайте да не спукате образувалите се мехури.
Разтопете маслото и намажете фокачата с помощта на четка.
Разпределете различните стръкове подправки отгоре.
Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 25 - 30 минути.
Извадете тавата от фурната и оставете да се охлади напълно.
Нарежете на парчета и сервирайте.
Приятен апетит!
« назад