0 Процесът на хляба: Температура на втасване (част 2) | ecosem.bg

Процесът на хляба: Температура на втасване (част 2)

Процесът на хляба: Температура на втасване (част 2)
Ако се интересувате от печене на хляб, но сте начинаещи в това, тази поредица от статии ще ви помогне да научите основите на печенето на хляб с мая: месене, втасване и печене, за да можете да следвате успешно всяка рецепта.
 
Всяка рецепта за хляб, включваща мая, има шест основни етапа:
 
  •  Смесване и месене (част 1 тук)
  •  Първото втасване
  •  Оформяне
  •  Второто втасване
  •  Печене
  •  Охлаждане

 

 
Топлината помага на тестото да втаса по-бързо. Някои фурни имат настройка за „втасване" или „тесто“, но това почти винаги е твърде топло. Идеалната температура е около 30-40 градуса, като повечето от тези настройки са около 50 градуса. Идеалното решение е да включите фурната да загрее, после да я изключите, за да започне да изстива и след това да сложите тестото.
 
Въпреки всичко, тестото ще втаса при всяка температура (освен при замръзване).  Така че, ако искате да поставите нещо в хладилника си за една нощ, то ще втаса за около 12 часа.  Това е много удобно за всякакъв вид хляб за закуска, който ще е готов за вас на сутринта.
 
Машината за хляб ще загрее тестото много леко и няма защо да се притеснявате от нищо.  Ако сте замесили тесто и искате да втаса за една нощ в хладилника, просто изключете машината, когато процесът на месене е приключил.  Можете да покриете купата със свежо фолио и просто да я поставите в хладилника.
 
« назад