0 Процесът на хляба: Оформяне на тестото (част 3) | ecosem.bg

Процесът на хляба: Оформяне на тестото (част 3)

Оформяне на тестото
Ако се интересувате от печене на хляб, но сте начинаещи в това, тази поредица от статии ще ви помогне да научите основите на печенето на хляб с мая: месене, втасване и печене, за да можете да следвате успешно всяка рецепта.
 
Всяка рецепта за хляб, включваща мая, има шест основни етапа:
 
  •  Смесване и месене (част 1 тук)
  •  Първото втасване (част 2 тук)
  •  Оформяне
  •  Второто втасване
  •  Печене
  •  Охлаждане

 

 

Оформяне на тестото
 
След като имате хубава бухнала топка, е време да оформите тази топка в окончателната форма.  Две неща, които трябва да имате предвид: не си играйте с тестото твърде много (без да го мачкате, натискате, пробивате) и не добавяйте брашно.  Можете да набрашните ръцете и плота си, ако трябва.  Можете да използвате растително олио,  както и пластмасова дъска за рязане. Това предпазва тестото от залепване и го запазва леко. Добавянето на брашно утежнява тестото и работи срещу неговата пухкавост.
 
Ако правите хляб за сандвич, внимателно разтягате тестото и след това го разточвате.  Внимателно го поставяте във висока тава за хляб и тази форма за хляб ще му придаде окончателната форма.
 
За кръгъл или овален хляб в свободна форма, просто прищипете долната част на хляба си, докато горната част се изглади по начин, от който сте доволни.
 
За багети първо оформете тестото на голям дънер.  Оставете го да почине около 15 минути и след това започнете да го дърпате във форма на дълга багета.
 
Ако изглежда добре и не сте го смачкали твърде много, всичко е наред.  Не се тревожете за „правилната“ техника.
 
 
« назад