0 Процесът на хляба: Финално втасване и печене (част 4) | ecosem.bg

Процесът на хляба: Финално втасване (част 4)

Процесът на хляба: Финално втасване (част 4)
Ако се интересувате от печене на хляб, но сте начинаещи в това, тази поредица от статии ще ви помогне да научите основите на печенето на хляб с мая: месене, втасване и печене, за да можете да следвате успешно всяка рецепта.
 
Всяка рецепта за хляб, включваща мая, има шест основни етапа:
 
  • Смесване и месене (част 1 тук)
  •  Първото втасване (част 2 тук)
  •  Оформяне (част 3 тук)
  •  Второто втасване
  •  Печене
  •  Охлаждане

 

 
Почти готово!
 
Ако смятате артистично да нарежете тестото, така наречения скоринг, смело го направете. Също може да го намажете с яйце, разтопено масло, да добавите семена и т.н. 
 
След като се оформи тестото, то трябва да втаса още веднъж.  Това е абсолютно същият процес като първото втасване.
 
Покрийте тестото много внимателно. Може да използвате силно намазнено фолио за това. Ако използвате капак на тенджера, той ще залепне за горната част на тестото и ще го развалите, когато го издърпате.  
 
Поставете тестото на топло място, както миналия път. Следете го, защото не искате да се издига твърде много.  Ако правите кифлички, ще втасат бързо.
 
Към края на времето за втасване загрейте предварително фурната. Ако хлябът ви втасва във фурната, не забравяйте първо да го извадите!
 
 
 
 ИЗПЕЧЕТЕ ВАШИЯ ХЛЯБ
 
Поставете хляба върху централната решетка, след като фурната ви е предварително загрята, и задайте време на печене
 
Може да е трудно да се каже въз основа на външния вид дали един хляб е изпечен, така че ако имате термометър, това е много удобно. Трябва да е между 85-95 градуса.
 
Ако харесвате запечения хляб, оставете го за няколко минути по-дълго от посоченото в рецептата. Ако се съмнявате дали е готов, оставете още няколко минути също.
 
 
ОХЛАЖДАНЕ
 
Хлябът трябва да изстине поне 20 минути, преди да го нарежете и се наслаждавайте!
 
 
 
Надяваме се да сме били полезни! Ако опитате, не забравяйте да споделите своите резултати в социалните мрежи и да ни тагнете с #Екосем.
« назад